Ραδιόφωνο Κείμενα | 2 Ανάμνηση Ελληνικότητας & Κρίση
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2 Ανάμνηση Ελληνικότητας & Κρίση
Η κρίση της εποχής μας, που αγγίζει όλα τα επίπεδα, μας δίνει την ευκαιρία ενός προβληματισμού.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε το βασικό ρόλο που διαδραματίζει η γυναίκα μάνα στη διαμόρφωση της συνειδήσεως, του ήθους της ψυχολογίας και της προσωπικότητας του παιδιού της (ιδιαίτερα στο άρρεν) και πως σ’ αυτήν την ευαίσθητη και τρυφερή σχέση, μάνας –παιδιού, τίθενται τα θεμέλια της ίδιας της κοινωνίας, καθώς το παιδί που ανατρέφει πρόκειται να γίνει στο μέλλον πολίτης ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Στην λακωνική έκφραση «ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς», που έλεγε η Σπαρτιάτισσα στο γιο της όταν έφευγε για τον πόλεμο, υπονοώντας [θα σε προσμένω] ή μ΄ αυτή [την ασπίδα, νικητή], ή πάνω σ΄ αυτή [τραυματία ή νεκρό] υπάρχει σοβαρότητα, αυστηρότητα και το απόλυτο που στην περίπτωση αυτή, είναι σχετικό με το ήθος, με την πίστη στους νόμους και την αρετή.
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2
Οι Λακεδαιμόνιοι δεν ζούσαν χωρίς την πίστη στους νόμους και την ελευθερία! Ο βίος δεν είχε καμία αξία χωρίς την ελευθερία, την αρετή και την πίστη στους νόμους της πολιτείας, της πατρίδας. Ήταν χρέος και τιμή η υπεράσπιση αυτών των αξιών μέχρι θανάτου.
[Ο Ηρόδοτος αφηγείται πως, όταν ο Δαρείος είχε στείλει κήρυκες για να ζητήσουν «γη και ύδωρ» από τις ελληνικές πόλεις, οι μεν Αθηναίοι τους έριξαν σε βάραθρο, οι δε Σπαρτιάτες σε πηγάδι. Καθώς όμως οι Σπαρτιάτες έβλεπαν ότι οι θυσίες στους Θεούς δεν έδιναν καλά προμηνύματα, αποφάσισαν, με συμβουλή των μάντεων, να στείλουν δύο νέους στα Σούσα, για να θανατωθούν εθελοντικά στη θέση των κηρύκων του Πέρση βασιλιά. Τότε προθυμοποιήθηκαν δύο νέοι.
Ο Σπερθίας και ο Βούλης, νέοι με χαρίσματα και από την πλουσιότερη τάξη, ζήτησαν από μόνοι τους να πάνε εκείνοι στον Ξέρξη. Όταν έφτασαν στη Μικρά Ασία, ο Υδάρνης, Πέρσης στρατιωτικός διοικητής της περιοχής, βλέποντας τα χαρίσματα και την αρετή τους, τους πρότεινε να υπηρετήσουν το βασιλιά για να τους χαρίσει τη ζωή.]
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2
Η απόκρισή τους ήταν η εξής: «Υδάρνη η συμβουλή που μας απευθύνεις στηρίζεται σε μονόπλευρη εμπειρία γιατί μας συμβουλεύεις για δύο πράγματα, που το ένα τους το δοκίμασες, το άλλο όμως όχι, δηλαδή, γνωρίζεις πολύ καλά πως ζουν οι δούλοι, όμως δεν δοκίμασες ως σήμερα την ελευθερία, τι άραγε να ‘ναι, γλυκό ή όχι.
Γιατί αν κάποτε τη δοκίμαζες, θα μας συμβούλευες ν’αγωνιζόμαστε γι’αυτήν όχι μονάχα με δόρατα αλλα και με τσεκούρια» Αυτήν την απάντηση έδωσαν στον Υδάρνη.
Κι από κει ανέβηκαν στα Σούσα· κι όταν παρουσιάστηκαν στο βασιλιά, πρώτα πρώτα, ενώ οι σωματοφύλακές του τους πρόσταζαν, ασκώντας βία, να πέσουν και να προσκυνήσουν το βασιλιά, δε δέχτηκαν με κανέναν τρόπο να το κάνουν , όσο κι αν εκείνοι τους έσπρωχναν το κεφάλι, προς τα κάτω· γιατί επέμεναν, ούτε στο νόμο τους είναι γραμμένο να προσκυνούν άνθρωπο ούτε γι’αυτό ήρθαν· κι αφού με αγώνα απέφυγαν την προσκύνηση, κατόπι μίλησαν[….]
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2
{μετά από σύντομη συνομιλία, ο Ξέρξης δείχνοντας μεγαλοψυχία τους χάρισε τη ζωή}Ηρόδοτος VII 135-136
Μελετώντας την ιστορία και τον πολιτισμό μας διαπιστώνουμε πως πάνω σε αξίες και ιδανικά οικοδομήθηκε ο πολιτισμός αυτός, αξίες που δεν περιορίζονται στη γραμμική έννοια του χρόνου, αλλά σηματοδοτούν τη σχέση του ανθρώπου με το παρόν και την αιωνιότητα.
Η ολιστική φιλοσοφία έδινε και δίνει κι άλλες προεκτάσεις στη ζωή μέσα στην οποία ο άνθρωπος διαγωνίζεται, κάνοντας άθλους.
Είναι σχετικοί οι άθλοι με την αυτογνωσία!
«Σε αυτόν άρχου»!
Η γνώση του εαυτού περιέχει την υπαρξιακή υπόσταση του ανθρώπου που συνίσταται από τη ψυχή τη συνείδηση και τη μοναδικότητα του καθενός, οι οποίες είναι άχρονες, αιώνιες και δεν υπόκεινται τη γραμμική έννοια του χρόνου, ανήκουν στο διηνεκές.
Έτσι, η ελευθερία έχει μεγάλη σημασία και υπερέχει του βιολογικού στοιχείου και της βιοτική μέριμνας.
Ελευθερία είναι και η απόσπαση του ανθρώπου από το φυσικό του σώμα και ξεκινάει από την παιδεία κατά την παιδική ηλικία. Άλλωστε, η παιδεία αποσκοπεί στην περαιτέρω γνώση του εαυτού, μια γνώση που προοιδεάζει και την αθανασία και τις άγνωστες, ακόμα, δυνατότητες του ανθρώπου.
Αναφέρεται, λοιπόν, η μάνα, η Σπαρτιάτισσα στην αιώνια αξία του παιδιού της, για την οποία ήταν ανήσυχη και δεν θα ήθελε να χαθεί το παιδί της. Γενικώς, επικρατούσε μια άλλη αντίληψη ζωής, ο θάνατος δεν ήταν τέλος, αντίθετα θανάσιμα αμαρτήματα ήταν η λιποψυχία, λιποταξία, ανανδρία κλπ..
Η έκφραση «ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς» θα ήταν λάθος να θεωρηθεί υπέρβαση από μέρους της μάνας· όχι ,ήταν γι αυτήν κάτι φυσικό και αδιαμφισβήτητη αξία την οποία πίστευε απόλυτα. Καθώς ήταν ένα πρόσωπο αυτόνομο και διατίθονταν και η ίδια στον αγώνα.
Το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, εάν ενσκύψει κανείς στον τρόπο ζωής με τον οποίο μεγάλωνε, ασκούνταν και διαμορφώνονταν η Σπαρτιάτισσα γυναίκα.
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2
Αυτή η προτροπή προτείνει την υπέρβαση των βιολογικών ορίων καθώς η αξιολόγηση της ζωής έχει μιαν άλλη προοπτική, θέτει σε πρωτεύουσα θέση την αθάνατη αξία της υπάρξεως και συνεπώς οι υπερβάσεις είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης.
Δύναται η σημερινή Ελληνίδα μάνα, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στην ιστορία, να κατανοήσει την Σπαρτιάτισσα μάνα;
Κατά πόσον μια μάνα στη σημερινή εποχή θα προέτρεπε το παιδί της να θυσιαστεί για τη πατρίδα ή για ένα ιδανικό;
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2
Η αξιολόγηση εν προκειμένω της ζωής, υπό την γραμμική έννοια του χρόνου, δεν ισχυροποιεί την ηθική ευθύνη του προσώπου, δεν καθιστά τον έναν συνειδητό μέρος του όλου.
Η προσωπικότητα, έχει περιορισμένα ηθικά κριτήρια , αν αξιολογηθεί η ζωή υπό τη γραμμική έννοια του χρόνου, δίδεται έμφαση στη νεότητα τη βιολογική, στην κοινωνική καταξίωση, στην απόκτηση υλικών αγαθών και απολαύσεων. Η νεότητα, βέβαια, δεν αντέχει καθόλου στο χρόνο.
Γιατί μέσα σ’ αυτόν παρέρχεται όμως ας θυμηθούμε τη σημασία της λέξεως που παραπέμπει στο νου καθώς ο Πλάτων αναφέρει στον Κρατύλο (περί ονομάτων ορθότητος) H κίνηση της διαρκούς ανανέωσης χαρακτηρίζει τα όντα που είναι νέα.
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2
«Εἰ δε βούλει, αὐτό ἡ «νόησις» του νέου ἐστίν ἓσις, το δε νέα εἶναι τα ὂντα σημαίνει γιγνόμενα ἀεί εἶναι·..»(Κρατύλος 411c,)
ἄν δε ἀκόμα θέλης κι αὐτό το ὄνομα, ἡ «νόησις» σημαίνει ὁρμήν (ἓσιν) προς το νέον, ὃταν δε λέγωμεν ὃτι τα ὄντα εἶναι νέα, σημαίνει ὅτι διαρκώς ἀνανεώνονται.
Αν, επίσης, στραφούμε στην άλλη πλευρά η οποία αφορά την αιώνια αξία του ανθρώπου, τη ψυχή και τη συνείδησή του, τότε ορθά η λέξη γενέθλια γίνεται η απαρχή των άθλων.
Ραδιόφωνο Κείμενα | 2
Για να διασώσει ο άνθρωπος την ύπαρξή του μέσα στον κόσμο της σχετικότητας, να κρατήσει άγρυπνη τη συνείδηση και τη ψυχή είναι από τους δυσκολότερους άθλους. Αυτό όμως αξίζει , όπως μας διδάσκει ο πολιτισμός μας και οι σοφοί αρχαίοι Έλληνες.
Έτσι αντιμετωπίζονταν γενικότερα η ζωή την οποία θεωρούσαν μια αδιάλειπτη μάχη με συνεχείς άθλους. Άλλωστε η αυτογνωσία εκεί κατατείνει.
Ο άνθρωπος της εποχής μας αποσυνδέθηκε από την τροφοδοσία του με τα πνευματικά ιδεώδη και διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει πρόοδος με την πάροδο του χρόνου καθώς και την αντίληψη ότι η σημερινή εποχή, παρά τα αρνητικά της είναι προοδευτικότερη των εποχών του παρελθόντος, κάτι που δεν ισχύει και διαψεύδεται όσο ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο των αρχαίων Ελλήνων..
Αλκμήνη Κογγίδου
Ποιήτρια-δοκιμιογράφος
Δείτε τα βιβλία των μελών και των συνεργατών μας
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΕΤΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ INTERNET ΤΟΥ POETS-RADIO.NET ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΗΤΟΥ ΕΔΩ
Γιατί να γίνεις Μέλος | Why become our member | Join our Team
Δύο Tρόποι για να γίνετε Mέλος στην Oμάδα του Poets-Radio
Poets Radio is an internet radio station, Greece providing developers Greek poetry music, culture and information. Culture Information Music. Suggest an update. Visit the Radio’s website · Facebook ·
“Η Φωνή της Ποίησης και του Πολιτισμού”
Ελάτε στην ομάδα μας!
Το Poets-Radio.net μαζί σας σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο με συνεντεύξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκριτικές,
αρθρογραφία και ενημερωτικές εκπομπές με συμμετοχή συγγραφέων και καλλιτεχνών.
Το Poets-Radio στηρίζει και προωθεί τους νέους δημιουργούς, κάθε Τέχνης, και όχι μόνον!
Ενημερωθείτε πως θα γίνετε μέλη μας και τι ακριβώς σημαίνει αυτό, στέλνοντας το έργο σας το βιογραφικό σας. Μία φωτογραφία του έργου σας και μία προσωπική στο poetsradioarts@gmail.com. Ώστε να αναρτήσουμε άμεσα στην σελίδα μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Poets-Radio.net radio is a cultural multi-site with interviews, books presentation , book reviews, articles and newsletters featuring writers andartists. Poets-Radio supports and promotes new creators, every form of Art, and many more!See how to become a member by sending us your CV, a pesronal photo and of your work and your work to poetsradioarts@gmail.com.Then we will post directly on our website your data and we will soon contact you.